emericpressburger michaelpowell deborahkerr powellandpressburger 1940s oldhollywood silverscreen 1950s 1960s deborahkerractress goldenage goldenera goldenhollywood hollywood oldhollywoodglamour star vintage blacknarcissus technicolor kathleenbyron cinema rogerlivesey lifeanddeathofcolonelblimp movies thelifeanddeathofcolonelblimp antonwalbrook davidfarrar florarobson powellandpressburger
michael powell & emeric pressburger, the battle of the river plate, 1956
mahallemizin gariban çilekeşlerinin hayatlarını ötegeçeden de olsa karartmakta oldukça istikrarlı bir görüntü çizen lanetli ingiliz ikiliden bir başka savaş müsameresi bizdeki adıyla river plata muharebesi.
ewet, karşimızda ikinci dünya savaşını konu alan bir başka ömür törpüsü duruyor. ulan bunları ortaokulda ayrıntilı okuduk, dahası soylu toplumbilimcilerin paylaşım savasları altında yazdıkları betiklerden öğrendik. bu dev bütceli, cenabet hokkabazlıkların manası ne?
bilmiyor muyuz ulan savaşı kaybeden alman komutanın, adolf kıçindan kan alır diye intihar ettiğini! pis herifler!
olaylar 1939 sonbaharında geçiyor. alman kruvazörü graf spee atlantik okyanusuna açılmış, savaşin ilk üç ayında birleşik güclerin tam dokuz gemisini batırmış mağrurca dolaşiyor dalgalar arasında.
ingilizlerin de eli armut toplamadığı için onlar da üç kruvazörü, kumandan henry harwood'un emrinde gönderiyor atlas okyanusuna almanları tepelemesi icin.
deniz savaşı 13 aralık 1939 günü oluyor (cüneyt arkın henüz 2 yaşinda, yürümeyi öğrenmis ama olan bitenin farkında değil; henüz fahrettin cüreklibatur adını taşiyor) ve graf spee maglubiyet serbetiyle doymuş; topukları kıçina vura vura uruguay'in montevideo limanına kaçıyor (beter olun!). falan filan.
river plata muharebesi demode oyunculuklarla, demode bir anlatımla, dahası bitmez tükenmez uzunluğuyla (119 asır sanki 119 dakika) tam bir kenef film. allah daha da kötülerinden korusun (söz gelimi scorsese ya da spielberg kıçyapıtlarından) masum ve mazlum ve mahzun mahallelimizi! amin cümlemize!
#michaelpowell #emericpressburger #thebattleoftheriverplate
michael powell & emeric pressburger, a matter of life and death, 1946
birlikte ürettikleri filmlerle ingiliz sinema tarihine adlarını kazıyan ikiliden fecinin fecisi, cilasız taş devri sinemasının yetkin ve görkemli bir örneği bizdeki adiyla aşk ve ölüm.
ikilinin büyük başı powell 30 eylül 1905'te bekesbourne, kent dogumlu; ölümü 19 şubat 1990 günü. lakabı mickey'miş, boyu maşallah 1.88.
powell küçüklüğünden beri bir sinema tutkunuymuş. yetiştiģi yerler canterbury ve fransa'nın güneyi (anababa orda otel işletiyorlarmış). iyi bir öğrenim görmüş powell, bir bankada 1922-25 seneleri arasında çalışmış. sonra bir film stüdyosuna kapılanıp üstlenmediği iş kalmamış. kısa filmlerle de bismillah demiş.
powell'in 36 senaryosu filme alinmış, 30 filme yapımcılık yapmış. yönetmen olarak verdiği ürün sayısı ise tam 60 adet. ilk uzunu 1930 senesindeki caste (campbell gullan ile birlikte çekmiş). bagdat hırsızi (1940), kahraman subay (1943), black narcissus (1947), kadın katili (1960) sinema filmlerinden birkaçı.
hikaye mayıs 1945'te geciyor: ikinci dunya savası sonları. pilot carter bir bombalama sonrası vatanına dönerken uçağı hasar alıyor, paraşütü de çalısmıyor. telsiz ile abd hava kuvvetleri icin çalışan june ile baglantı kuruyor.
ikili heycanli bir konuşma yapıyor, seslerinden etkileniyor birbirlerinin. ve sonra alevler icinde kalmaktansa aşagı atliyor pilot.
sonra cennette olan bitenleri izliyoruz. carter'a yaşaması icin bir şans daha veriliyor: bir yığın zırva. ama daha da vahimi filmin imdb notunun 8.1 olması.
#michaelpowell #emericpressburger #amatteroflifeanddeath