kandidabyebye didemcivici beslenmevediyetterapisi diyet kendiniyenile yasaminiyenile beslenme yenibirbaslangic terapi kandida kandidiyazis beslenmevediyet bedenterapisi diyetterapisi kandidadiyeti kendimletanismak saglikliyasam besinparadoksu psikoloji diyetterapi glutensizek psikanaliz derinlikpsikolojisi glutensiz glutensizhayat drgundrysdietevolution kompleks
Elimde olsa “Dünya Kandida Farkındalığı Günü” ilan ederdim. Kim bilir, belki bir gün mümkün olur.
Kandida enfeksiyonu, pek çok hastalığın altında yatan ana neden olabilir. Yaygın antibiyotik kullanımı (gıdalarımız aracılığıyla aldığımız antibiyotikler de dahil!), zararlı kimyasallar, bedeni gözetmeyen gıda seçimleri “Kandida” için uygun ortamı hazırlar.
Kandidiyazis (Kandida enfeksiyonu), “kronik” ya da “psikolojik” tanısı konulan, aslında nedeni saptanamayan pek çok rahatsızlığın nedeni olabilir. .
.
.
“Kandida, tüm insanların gastrointestinal (GI) yollarında yaşar ve Kandida içerikli çoğu enfeksiyonun kaynağı bağırsaklardır. Kandida, bağırsak mukozasından geçerek kana karışabilir ve bu sayede de organlara ulaşarak sistemik kandidiyazise neden olur.” -Demirel, G., Celik, I. H., Erdeve, O., Saygan, S., Dilmen, U., & Canpolat, F. E. (2013). Prophylactic Saccharomyces boulardii versus nystatin for the prevention of fungal colonization and invasive fungal infection in premature infants. European journal of pediatrics, 172(10), 1321-1326.
#diyetterapisi #beslenmevediyetterapisi #beslenmevediyet #kandidabyebye #kandida #kandidadiyeti #kandidiyazis #candida #bedensağlığı #diyet #beslenme #saglikliyasam #yasaminiyenile #kendiniyenile #didemcivici
Benim beslenme ve diyetten anladığım, “bağırsaklarımı beslemek”. Bağırsaklarımız, ihtiyacımız olan mineral ve vitaminlerin ayrışmasında (hazımda) rol oynar ve bedenimizin bağışıklık sistemini tehdit edebilecek virüs, bakteri ve mayaların hadlerinden fazla ürememelerini sağlarlar. Hal böyle olunca da tüm beslenmemi nefsimden çok bağırsak bakterilerimin sağlığını gözetecek şekilde tasarlıyorum.
Gün içerisinde her öğünümün mümkün olduğunca prebiyotik değer taşımasına dikkat ediyorum. Bu nedenle de yeşil yapraklılar, iyi yağ içeren gıdalar (avokado, susam, zeytin…) ve dirençli nişasta sebzeler öğünlerimden eksik olmuyor.
Bunların yanında mevsimine göre mümkün olduğunca organik ve hatta “yabani” gıdalar tüketmeye çabalıyorum. Yabani ot ve sebzelerin besin değerleri “kültür” gıdalarından çok daha yüksektir: Yabani semizotu (pazarda satılan büyük yapraklıların aksine küçük yapraklı ve daha koyu renklidir), yabani kuşkonmaz (markette satılan iri kuşkonmazların aksine ince, uzun ve acımsıdır), hodan, eşek hıyarı, şevketi bostan, karahindiba sadece bunlardan bir kaçı!
#beslenmevediyetterapisi #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #diyet #diyetterapi #bağırsağınıbesle #bedeninibesle #kandidabyebye #kandidadiyeti #yabaniotlar #sağlıklıtarifler #prebiyotik #diyetteyim #diyetyemekleri #diyetgünlüğü #besinparadoksu #drgundrysdietevolution #plantparadox #plantparadoxdiet #didemcivici
.
“GEÇ KAHVALTI”
Lektinsiz programla birlikte yeni alışkanlığım sabah kahvaltısını atlamak. Böylelikle günde 15-16 saat oruç tutmuş oluyorum ve güne daha zinde başlıyorum. Ama sabah Yin yoga ve meditasyonu da atlamıyorum
.
Lektinsiz kahvaltımın konukları keten tohumu ve hindistancevizi unundan yaptığım ekmek, hardallı taze yeşillikler, zeytin, bir tam avokado ve susam Salatamın üstündeki beyazlar ise h.cevizi cipsi :) Marketlerde bulabilirsiniz.
Bu arada ekmek tarifim çok basit:
Ketentohumunu taze kendim çekiyorum. Hazır h.cevizi unu ile 1/1 ölçüyle karıştırıp az sade yağ (ghee) ekliyorum ve suyla koyu bulamaç yapıp 1 cm kalınlığında olacak şekilde yağladığım borcama seriyorum. 170 derece ızgaralı fırında kapağı açık şekilde 45 dk pişiriyorum.
#beslenmevediyetterapisi #kandidabyebye #kandidadiyeti #lektinsiz #lektinsizbeslenme #lektinsiztarifler #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #kahvaltı #diyet #beslenme #besinparadoksu #bağırsağınıbesle #feedyourgut #plantparadoxrecipes #drgundrysdietevolution #theplantparadox #plantparadoxprogram #lectinfree #lectinfreerecipes #didemcivici
Genetik faktörler
Kan grubu
Diyet: Yüksek miktarda basit şeker ve basit karbonhidrat alımı
Antibiyotikler
Hormon içeren tüm gebelik önleyici araçlar: Doğum kontrol hapları, spiraller…
Hormon ilaçları (özellikle yüksel östrojen içeren)
Steroid içeren ilaçlar
Gebelik (hormonal değerler değişir, floral yapı bozulabilir)
Amalgam dolgular (Cıva zehirlenmesi)
Yaş (Yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi zayıflar)
Otoimmün (Bağışıklık sistemi) hastalıklar
Bağışıklığı bastırıcı ilaçlar
Radyoterapi
Mide asidi azlığı
Mide asidini dindirici ilaçlar
Yağ oranı yüksek diyetler
Hayvansal gıdalarda (et/süt/yumurta) bulunan antibiyotik ve hormonlar
Sebze ve meyvelerde bulunan zirai ilaçlar
Su kaynaklarına karışan ilaçlar
Hava kirliliği
Sentetik kumaşlar
Beyazlatılmış tuvalet kâğıdı (İçerdiği kimyasallar genital florayı bozar)
Beyazlatılmış pamuk/sentetik içeren pedler
Uzun süren stres dönemi
Hijyen eksikliği
Çoklu cinsel partnerlik
Sıklıkla cinsel partner değiştirmek
#diyetterapisi #beslenmevediyetterapisi #beslenmevediyet #kandidabyebye #kandida #kandidadiyeti #kandidiyazis #candida #bedensağlığı #diyet #beslenme #saglikliyasam #yasaminiyenile #kendiniyenile #didemcivici
Sabah kahvaltılarım git gide öğlen yemeklerine dönüşürken güne çok daha enerji dolu başladığımı fark ediyorum.
Enerjimin tek nedeni elbette ki kahvaltıyı geç ediyor olmam ya da günlük oruçlarım değil. 8 saatlik dinlendirici bir uykunun ardından her sabah Yin yoga ve meditasyon ve günün ilk öğünü öncesinde 30 dk güneşlenme ile kendimi her gün yeniliyorum. İlk öğünüm sonrasında ise bir fincan türk kahvemi es geçmiyorum ;) .
Dr. Gundry’nin “Besin Paradoksu” kitabıyla birlikte dikkatimin çekildiği, aslında bildiğim ama yıllardır yok saydığım ya da umursamadığım önemli bir detayı ise beslenmeme katmış olmanın haklı mutluluğu var bugünlerde.
.
. “Siz sadece yediğiniz şey değilsiniz. Aynı zamanda da yediğiniz şeyin yediği şeysiniz,” diyen Dr. Gundry, özellikle hayvansal gıdalardaki gözümüzden kaçan riske dikkat çekiyor. Yediğimiz yumurta ve sütte de “lektin” bulunduğunu, çünkü tüm hayvanlarımızı doğal şekilde değil, yemlerle (yani tahıl, mısır ve soya ile! Organik de olsa!) beslediğimizi hatırlatıyor. Peki bu ne demek?
Yediğiniz yumurta aslında yumurta değil tahıl :) Dr. Gundry de tavuklara “ayaklı mısırlar” diyor :) Ben de bu beslenme programını hakkıyla yapmak adına köy köy dolaştım ve böcek yiyen tavukların yumurtalarını buldum. Evet, bu önemli: Tavuklar aslında tahıl değil böcek yerler :)
.
Şehire döndüğümde ne mi olacak? Bir süre yumurta yemeye ara vereceğim ;) .
#beslenmevediyetterapisi #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #diyet #diyetterapi #bağırsağınıbesle #bedeninibesle #kandidabyebye #kandidadiyeti #organikyumurta #organik #gıdahakkındagerçekler #sağlıklıtarifler #prebiyotik #diyetteyim #besinparadoksu #beslenme #sağlıklıyaşıyoruz #drgundrysdietevolution #plantparadoxdiet #plantparadox #didemcivici
Yıllar içerisinde özellikle de yaşadığım fiziksel hassasiyetler ve rahatsızlıkları dönüştürmek için farklı pek çok protokol oluşturdum. Bunların başında “Anti-Kandida” ve “Anti-Polip” diyetlerinden oluşan beslenme programları geldi. Hayatım boyu bedenimi yıpratan kandidiyazisi bir kaç ay içerisinde, rahmimdeki üç polipi de bir sene içerisinde beslenme ve gıda destekleri ile dönüştürdüm. Şimdi ne kandidiyazis kaldı ne de polipler (evet! Poliplerden kurtulmak operasyon olmadan da mümkünmüş!). .
.
Geçtiğimiz bir sene boyunca ise meme hassasiyetiyle baş etmeye çalışıyordum. Fibrokistik meme yapım var ve uzun senelerdir ağrılı ve şişkin memelerin verdiği rahatsızlığa bir çözüm üretmeye çalıştıysam da olmadı. Doktorlar klasik bir şekilde “Kahve ve çayı kesin. Çikolata yemeyin,” diyerek sorunu çözdüklerini zannetseler de aslında o kadar basit değil. Buna ek olarak tuz alımını azaltmak, soya ürünlerinden ve karbonhidratta mümkün olduğunca kaçınmak da gerekiyor. Bir de tabi ki bir kaç destek almakta fayda var.
Şahsen bitkisel ve doğal desteklerin faydalarını yadsımamakla birlikte bedenimi gözetecek şekilde gerekli gıda desteklerinden de çokça yardım alıyorum. Önümüzdeki günlerde ayrı ayrı tüm gıda desteklerimi tanıtacağım, fakat şimdilik favori üçlümü takdim etmek isterim: Propolis, ashwaganda ve probiyotik.
Propolis bağışıklık sistemim için, probiyotik bağırsak floram için, ashwaganda ise hormonal denge için. Bu ürünler hakkında daha detaylı bilgiyi yine önümüzdeki günlerde paylaşacağım.
#bağırsağınıbesle #beslenmevediyetterapisi #kandidabyebye #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #diyet #diyetterapi #fitoterapi #bitkiseltedavi #kandida #kandidiyazis #polip #rahimpolibi #fibrokistikmeme #didemcivici
LEKTİNSİZ EKMEK tarifi verelim bir de veganlara da uygun!
.
1 su bardağı hindistancevizi unu
1 su bardağı taze çekilmiş keten tohumu
Su
Yapılışı:
Unları karıştırdıktan sonra su ile koyu bulamaç haline getirin ve yapladığınız borcama 1-1.5 cm kalınlığında olacak şekilde serin ve bıçakla hamuru dikimlere ayırın.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında (ızgarada), fırının ağzı açık kalacak şekilde 30 dk kadar pişirin.
.
#besinparadoksu #besinparadoksumutfağı #besinparadoksutarifleri #plantparadox #plantparadoxdiet #plantparadoxbread #beslenmevediyetterapisi #beslenme #diyet #sağlıklıyaşam #sağlıklıbeslenme #kandidiyazis #kandidabyebye #kandidadiyeti #didemcivici
BAĞIRSAK BESLEYİCİ PREBİYOTİK YAZ CUP .
2.5 avokado
2 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
3 anamur muzu
2 yemek kaşığı organik kakao
Üstü için: Şeker ilavesiz dut-çilek reçeli (tarifi yakında!)
Altı için: H.cevizi-Keten tohumu bisküvi (tarifi yakında!) .
Avokado, muz, h.cevizi yağı ve kakaoyu el mikserinde krema haline getirin. Cup altına bisküvi ufalayın, üstüne krema, üstüne ise 1 tatlı kaşığı şeker ilavesiz bahçe reçeli!
Akşamdan hazırlayıp dolapta bir gece bekletin yoğunlaşınca daha da güzel oluyor!
#bağırsağınıbesle #beslenmevediyetterapisi #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #diyet #diyetterapi #diyetteyim #sağlıklıyaşıyoruz #kandidabyebye #kandidadiyeti #avokado #yazmeyveleri #meyvelipasta #sağlıklıtarifler #prebiyotik #diyettatlıları #didemcivici
Gıda destekleri farklı nedenlerle beslenmem dahilinde bulunuyor. Bu konuda kapsamlı bir makaleyi önümüzdeki günlerde kandidabyebye.wordpress blogda yayınlayacağım ama şimdilik konuyu biraz daha açalım.
Yediğimiz gıdaların besin değerlerinin günlük besin ihtiyaçlarımızı karşılayamadığı bir gerçek. Bunun en temel nedeni gıdaların yetiştiği toprağın besin değerlerindeki eksiklik. Ürünler organik dahi olsa, permakültür ve benzeri kompleks yöntemlerle yetiştirilmediği takdirde besin değerleri çok düşüktür. Buna bir de bağırsak mikrobiyomundaki dengesizlik ya da geçirgen bağırsak gibi etkenler eklendiğinde ortaya keyifsiz bir tablo çıkar.
Peki gıda desteklerine ne zamanlar baş vuruyorum?
1. Yetiştirdiğim gıdayı tüketemediğim, güvendiğim kaynaklardan gıda ürünü temin edemediğim dönemlerde,
2. Mevsim geçişlerinde (İlkbahar ve Sonbahar),
3. Fiziksel hassasiyet yaşadığım, salgınların yoğun olduğu ve duygusal olarak yoğun olduğum dönemlerde gıda desteklerine daha çok yer veriyorum.
Peki bu gıda destekleri neler?
Amacıma yönelik olarak aldığım destekler de değişir. Örneğin bağışıklık sistemimi daimi şekilde güçlü tutmak için neredeyse yılın her zamanında aldığım bir kaç ürün var: - Probiyotik
- Spirulina
- Astaxanthin (antioksidan)
- C vitamini
Bunların günlük ölçülerini bedenimi her gün gözlemleyerek ihtiyacıma göre belirlerim. Fakat genelde günde 5-10 milyar probiyotik, 6 tablet spirulina (2-3 mg), 2 tablet astaxantin ve 500-1000 mg C vitamini alırım. 2-3 ay devam eder, sonra 15 gün-1 ay ara verir ve yeniden başlarım.
Omega 3 desteğinin de günlük kullanımda olmasından yanayım. Bir dönem Krill yağı kullandım fakat şu anda iyi bir balık yağı ürününe başlamayı düşünüyorum, zira Krill yağı DHA açısından balık yağlarından çok geridedir ve konu omega-3 olunca asıl ihtiyaç DHA’dır. Yeni balık yağımı keşfettiğimde buradan paylaşacağım. Ayrıca diğer amaçlara yönelik (Kandidiyazis, polipler, fibrokistik meme ve IBS gibi bağırsak sendromları) gıda destekleriyle ilgili de paylaşımlar yapacağım.
Desteğiniz bol olsun!
#bağırsağınıbesle #beslenmevediyetterapisi #kandidabyebye #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #diyet #diyetterapi #kandida #polip #fibrokistikmeme #didemcivici
Collecter les statistiques #KANDIDABYEBYE effectuez une recherche à l'obtention des statistiques (Aller à la sélection).