ravinto hyvinvointi terveys ruoka ravitsemus liikunta kokonaisvaltainenhyvinvointi treeni ruokavalio voihyvin nutrition terveellinen valmennus verkkovalmennus easyfit painonhallinta palautuminen arkiruoka chia easyfood healthyfood helle ilmoittautuminenauki kaikkionmahdollista arki
Ensimmäinen asia, kun päästiin kotiin eilen oli kuvassa näkyvien herkuttelu.
Mä niin kaipasin tätä
Kaikista parasta mulle on tietynlainen ruoka ja siitä, kun poikkean paljon tulee mulle tosi huono olo
Matkojen jälkeen osaa taas arvostaa arjessa näitä pieniä juttuja♥️
.
.
.
#helsinki #aamu #aamupala #aamianen #brekkie #breku #välipala #herkuttelu #marjat #kotimaiset #vadelma #kirsikka #loma #kesä #hyvinvointi #hyväruoka #hyväolo #ravinto #kombucha #smoothietime #mustikkasmoothie #kesäruoka
Muistathan. Sinun ei tarvitse elää arkena syömistäsi rajoittaen, pelkkää viikonloppua kaivaten. Eikä sinun tarvitse elää viikonlopun läpi ahmien, paluuta arkiseen ”ruotuun” odottaen.
.
Tasapainoinen, fiksu ja terve syöminen on jotain aivan muuta.
.
Tiesitkö, että terveeseen ruokasuhteeseen kuuluu aina myös joustavuus ja sallivuus? Se tarkoittaa ymmärrystä siitä, ettei pari päivää ”hieman sinnepäin” hetkauta hyvinvointiasi mihinkään, eikä syöminen määritä sinun ihmisarvoasi millään tasolla. Se tarkoittaa, että rakastat arkisia rutiineitasi, muttet noudata niitä orjallisesti vain koska luulet sen olevan pakollista. Et kiellä vehnän, sokerin tai rasvojen olemassaoloa, mutta osaat napata myös täysjyvää, proteiineja ja värejä lautasellesi silloin kun on varaa valita.
.
Terve ja fiksu syöminen tarkoittaa tasapainoisia valintoja, joustavuutta ja hetkessä elämistä, mutta ennen kaikkea myös hyvää oloa omassa kehossaan.
IS:n peruspilarit
1. Hylkää dieettimentaliteetti.
✨ Vaikka media onkin meille niin uskotellut, sun ei tarvitse olla jollain erikoisdieetillä elääksesi tervettä elämää (ellei sulla oo jokin lääketieteellistä ravitsemushoitoa vaativa sairaus). Toista ja sisäistä.
2. Kunnioita nälkää ja kylläisyyttä.
✨ Miten vauva reagoi nälkään? Huutamalla kurkku suorana (just like me). Ilman dieettikulttuurin vaikutteita ihminen on luontaisesti intuitiivinen syöjä - se syö kun on nälkä ja lopettaa kun on täynnä. Nälkäsignaalien jatkuva ignooraaminen johtaa usein täysin inhimilliseen ahmimisreaktioon, jolloin syödään ns. jauhotkin pussista. Koska NÄLÄKÄ. Saakeli.
3. Tee rauha ruoan kanssa.
✨ Anna itsellesi ehdoton lupa syödä - eli lopeta turha rajoittaminen. Ootko huomannut, että herkkupäivänä tulee vedettyä "överit" (inhoan tuota sanaa) siihen pisteeseen asti, että oksettaa? Mitä tapahtuisi, jos kohtelisit kaikkia päiviä samanvertaisina ja miettisit joka päivä, mistä oikeasti tulisi hyvä olo?
4. Hiljennä ruokapoliisi.
✨ Opettele puhumaan ruoista niiden oikeilla nimillä ja vähennä moraalisten termien, kuten "hyvä, paha, epäterveellinen" käyttöä. It's all just food.
5. Nauti ruoasta.
✨ Kokkaaminen, yhdessäolo, uudet makuelämykset, perinteet, ... NAUTI. Nautinto on yks onnellisen elämän peruspilareista. Syömisen suorittaminen on ihan hullun kuormittavaa ja 100% turhaa.
6. Kunnioita tunteitasi.
✨ Älä tukahduta tunteitasi ruoalla. Ruoan tuoma helpotus voi auttaa hetkellisesti, mutta se ei hoida tunteiden käsittelyä puolestasi. Mielenterveys on osa kokonaisvaltaista terveyttä. Älä sivuuta sitä.
7. Kunnioita kehoasi.
✨ Haluatko havahtua 70-vuotiaana siihen, että oot käyttänyt koko ikäsi vartalosi vihaamiseen? Ei oo wörttiä 0/5.
8. Liiku ilon kautta.
✨ nO pAin No gAiN my ass. On paljon realistisempaa että pysyt aktiivisena, jos löydät mieluisan liikuntatavan ja etenet maltillisesti oman kehityksesi mukaan.
9. Arvosta terveyttäsi.
✨ ”Jos söisin intuitiivisesti niin söisin koko ajan vaan karkkia". Meh, tuskinpa. Jossain vaiheessa sulla tulis raja vastaan ja alkaisit vaistomaisesti suosimaan ravintorikkaampia ruokia.
(lisänootti kommenteissa⬇️)
Tartutaanpa kuumaan aiheeseen kollageenilisien mainoksiin törmää somessa jatkuvasti. Kollageenin on lupailtu mm. "vähentävän ryppyjä ja selluliittia, auttavan rustoa, luuta ja lihaksia vahvistumaan ja palautumaan", mutta mitä perää väitteillä on
Kollageeni on elimistön yleinen rakennusaine, iso ja monimutkainen aminohappoketju=proteiini Suolisto pilkkoo ja imeyttää sen, kuten kaikki muutkin syödyt proteiinit, swaippaa yltä ja tsekkaa miten.
No, elimistö ei mitenkään merkitse näitä imeytyneitä aminohappoja "kollageeniaminohapoiksi" tai "ryppyihin kuljetettaviksi aminohapoiksi", vaan ne menevät kaikkialle elimistöön, sinne missä muidenkin proteiinien rakennusaineita satutaan kulloinkin tarvitsemaan.
Voin alkuun todeta: tieteellistä näyttöä kollageenin nauttimisen terveysvaikutuksista ei ole. Hyödyille ei ole mitään järkevää biologista mekanismiakaan, minkä edellä avasin.
Suun kautta otettavista kollageenilisistä on parin vuoden aikana ilmestynyt muutama pieni saksalaistutkimus, joissa esitetään kollageenin mm. pienentävän ryppyjä. Näihin tutkimuksiin lisien markkinoinnissa usein viitataan ja tutustuin siksi niihin. Ne kattaa vain parisataa henkilöä, on yksityisen yrityksen ja yhden ja saman tutkijan tekemiä. Toisin sanoen ne ei todellakaan riitä näytöksi hyödyistä. Vertaa esim. d-vitamiinin hyödyistä on tuhansia tutkimuksia sadoilla tuhansilla potilailla.
EU:n terveysväiterekisterissä kollageenin terveysvaikutukset on siksi listassa "ei ole olemassa tutkimusnäyttöä ihmisillä". Suomessa on firmoilta kiellettyä mainostaa ravintolisiä virheellisillä terveysväitteillä, mutta somessahan kuka vain saa sanoa mitä vain yksityishenkilönä. Firmat pelaa mielikuvilla ja kiertoilmaisuilla.
Onneks kyseessä on melko vaaraton aine, eli käytöstä on harvemmin haittaa muutakuin lompakolle Mieti kuitenkin, mihin sä perustat sun ajatukset tästä(kin) ravintolisästä. sitä myydään apteekeissa, mainostetaan mielikuvilla ja todennäköisesti kaupallisin intressein tehdyillä tutkimuksilla, vaikka mitään näyttöä hyödyistä ei ole. Oo kriittinen!♀️
Hyvinvointi tarkoittaa parempaa arkea, ei täydellisyyttä jokaisella elämän osa-alueella.
Elämäsi ei tarvitse pyöriä käsipainojen, proteiinijauheiden ja unirytmin ympärillä niin että muuta elämää eletään vain silloin kun siihen jää aikaa. Ainakaan, jos käsipainot ja proteiinijauhe eivät ole juuri sinun elämäsi arvojärjestyksen kärjessä. ☝️
❌ Mieti, mikä määrä hyvinvointia riittää juuri sinulle. Riittääkö, että pystyt liikkumaan joitakin kertoja viikossa reippaasti, nukut hyvin ja syöt säännöllisesti, jotta elät terveen elämän ja jaksat niin töissä kuin kotonakin? Vai kaipaatko jotain aivan muuta?
❌ Mieti sitten, mitä siitä eteenpäin viilaaminen hyödyttää: onko saatu hyöty kuinka suuri verrattuna siihen vaadittuun panostuksen määrään, tai itsensä jatkuvasta kontrolloimisesta syntyvään ahdistukseen ja jostain muusta paitsi jäämisen tunteeseen?
Muista, että riittävän hyvä on aina tarpeeksi. Jos haluat hyvinvoivan kehon etkä esimerkiksi pikajuoksun olympiakultaa tai uraa ammattilaistason bikinifitness-kilpailijana, sinun ei tarvitse elää samanlaista elämää kuin he. Sen sijaan voit kyllä syödä normaalia kotiruokaa ja liikkua kohtuudella, harrastaa muutakin kuin kuntosalia, valvoa joskus myöhään ja syödä pizzaa kun sitä tekee mieli. Ja siinä ohella myös voida hyvin ilman että kaikkea on optimoitu täydellisesti lihaskasvun tai maratontason kestävyyskunnon näkökulmista.
Ei todellakaan ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa hyvinvoinnin kaavaa. Sen sijaan voit rakentaa omasi, sen juuri sinun elämääsi ja arvoihisi sopivan.