menopozdabeslenme menopoz adetd kadinsaglikkulubu miyomtedavisi menapoz menopozd menopoztedavisi regl adetduzensizligi adetsanc adetsancisi anneolmak anneolmakistiyorumm gebeolmakcokguzel kadinhastaliklari kadinsa kadinsagligi menepoztedavisi miyom miyomameliyat miyomlar reglduzensizligi reglsanc reglsancisi beslenme diyetisyen diyet saglikliped
Menopoz, kadınlarda periodların (adet görmenin) bitişi olarak kabul edilir. Kadınlarda yumurta üretiminin bittiği dönemdir. Yavaşlayan metabolizma, sistemde meydana gelen hormonal değişimler kadın bedeninde birçok değişikliğe yol açmaktadır. Özellikle 40’lı yaşların başından itibaren kadınların bel bölgesinde yağlanma başlar ama kimse bunu premenopozla (menopoz öncesi dönem) bağdaştırmaz. Oysa beden bir anda menopoza girmiyor, seneler içinde değişimler yaşanıyor. Birçok bilimsel çalışmada menopoz öncesinde ve sırasında doğru ve sağlıklı beslenmenin önemi saptanmıştır.
.
. “BESİN TERCİHİ MENOPOZ ZAMANINI ETKİLİYOR” İngiltere'de yapılan bir çalışmadaki sonuçlar oldukça çarpıcıdır. Çalışma, besin tercihlerimizin menopoza giriş zamanımızı bile etkilediği sonucuna ulaşmıştır. Sonuçlar ise şöyledir: Yüksek miktarda yağlı balık, taze kurubaklagiller sıklıkla tüketildiğinde menopoz gelişiminin 3.3 yıl gecikmesinin sağlandığı görülmektedir.
.
. Rafine makarna ve pirinç tüketim sıklığının yüksek oluşu ise erken menopoz için bir faktör olarak gösterilebilmektedir; menopoza girişi 1.5 yıl öne çektiği görülmüştür.
.
. 292 çalışmanın sonucuna göre egzersiz, menopoz dönemi kadınlarda ortaya çıkan obezite de koruyucu faktör olarak bulunmuştur.
.
. Lifli beslenme çok önemlidir, bu sebeple yeme alışkanlıklarının içerisine taze sebze ve meyve eklenmelidir. Makarna, pilav, patates, beyaz ekmek tüketimi limitlendirilmeli; rafine edilmemiş karbonhidratlar (tam tahıl, çavdar, yulaf…) ve kuru baklagiller (nohut, fasülye, mercimek) tercih edilmelidir. Yüksek miktarda kırmızı et tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Sezonunda yağlı balık tüketilebilir, fakat çiftlik balıklarına dikkat! İşlenmiş paketli gıdalardan (cipsler, bisküvileri, krakerler…) uzak durulmalıdır. Kemik sağlığımız açısından, kalsiyum kaynakları olan süt ürünleri(peynir, yoğurt), koyu yeşil yapraklı sebzeler(örneğin karalahana), brokoli, badem, bazı balıklar (sardalya…) tüketimine özen gösterilmelidir. .
.
Kaynak: http://www.diyetnedir.com/beslenme-uzerine/280-menopoz-kilolarina-dikkat.html
@didemkancaustay
Menopozda vücudunuzda neler oluyor?
Östrojen seviyesi düşüp gonadotropinlerde artış sonucu bir çok değişilik oluşur. -Toplam vücut yağ yüzdesinde artma, yağsız doku kütlesinde azalma bunun sonucunda karın bölgesinde yağlanmada artış görülür. Hücre içi sıvıda azalma hüçre dışı sıvıda artış görülür. Toplam vücut proteinin de azalma görülür. Böylece vücutta ödem oluşur.
-Menopoz öncesi dönemde kadınlarda kan östrojen seviyesi erkeklere göre yüksek olduğundan kardiyovasküler hastalık riski daha düşüktür. Östrojen kan lipitleri üzerine etki ederek LDL(kötü kolestrol)ü azaltıp, HDL(iyi kolestrolü) arttırır. Menopozda östrojenin bu koruyucu etkisi de azalır ve kan lipitleri artar. Hdl/ldl oranının bozulması da karsiyovasküler hastalık riskini arttırır. - Genelde kadınların kemik mineral yoğunluğu erkeklerden düşüktür. Yüksek düzeyde kafein, fazla hayvansal kaynaklı protein ve sodyum alımı idrarda kalsiyum atımını arttırır. Menopozda ciddi anlamda idrarda Ca atımı olur. Kemik kaybı oluşmaması için yoğurt, süt, çökelek, kars kaşarı gibi peynirler tüketilmelidir.
-Fitokimyasallar, kurubaklagiller, östrojen benzeri soya, enerjisi düşük besin değeri yüksek besinler, posalı besinler( yağlı tohum, yulaf, sebze, meyve..) tüketimi arttırılmalı.
-Toplam proteinin %25-30’u hayvansal kaynaklı, %70-75’i bitkisel kaynaklı olmalıdır. Kırmızı et ve hayvansal yağ içeren sakatatlar, kuyruk yağı gibi yağlar tüketilmemelidir. Menopoz dönemine girmeden ideal kilonuza ulaşmanız için sağlıklı beslenmeyi tercih etmenizi tavsiye ederim.
DİYETİSYEN ÇİĞDEM ÖZCAN
Daha fazla bilgi için:
Randevu için:
0312 315 55 45
--
#yenimahallediyetisyen #sağlıklıbeslenme #diyetisyen #ankaradiyetisyen #kiloverimi #menopozdabeslenme #menopozdönemi
Herkese Merhaba ☺️
Bu yazım bayan takipçilerim için gelsin... Menopoz dönemi her kadının belirli bir yaştan sonra yaşamaya başladığı bir dönemdir ve bazı şikayetleri beraberinde getirir. Peki bu şikayetler nedir ve doğal yöntemlerle nasıl azaltabiliriz?
Hormonların azalmasıyla başlayan menopoz döneminde sıcak basması, düzensiz adet kanamaları, vajinada kuruluk ve ruhsal dalgalanmalar gibi belirtiler görülür.
Östrojen hormonundaki azalma kalp krizi ve kemik erimesine de neden olabilir. Doğal tedaviler şikayetleri hafifletir ve vücutta kalıcı hasarlara yol açabilecek hastalıkları önler.
☘️İyi Beslenin
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerler psikolojik dengesizliklere ve depresyona neden olur.
Sıcak basmasına neden olabilecek alkol ve kafein tüketimini de azaltın.
Küçük porsiyonlar halinde yüksek protein içeren ana ve ara öğünler yiyin.
Böylece kan şekeri ve enerji düzeyiniz sabit kalacak, böbrek üstü hormon bezleriniz güçlenecektir.
Kemiklerinizi güçlendirin
Kemiklerinizi güçlendirmek için günde en az iki defa az yağlı süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kılçıklarıyla beraber konserve edilmiş sardalye balığı yiyebilirsiniz. Bu besinler kalsiyum yönünden oldukça zengindir.
Bitkisel Çözüm
Hormon salgılamasını desteklemek için üç ay boyunca her gün doktor tavsiyesi ile Sibirya ginsengi kullanabilirsiniz.
Günde bir defa yarım tatlı kaşığı sıvı ginseng özü alın veya ginsengin başlıca etken maddesi olan eleutherosides içeren standartize bir besin takviyesinden günde iki defa önerilen ölçüde alabilirsiniz.
Yüksek tansiyon probleminiz varsa herhangi bir çeşit ginseng kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Vajina kuruluğu için
Karakafeste bulunan allantoin sağlıklı hücre gelişimini destekler. Her gün banyodan sonra vajina dokularına yarım tatlı kaşığı kadar karakafes merhemi sürülebilir.
Ateş basmaları için aromaterapik yüz spreyi kullanabilirsiniz.
125 ml Gül suyu
10 damla lavanta esansiyel yağı
Malzemeleri bir sprey şişesinde karıştırın. İyice çalkaladıktan sonra soğuması için buzdolabına koyun ve ihtiyacınız olduğunda yüzünüze sıkın.
Sağlıcakla kalın..soru ve görüşlerinizi bize bildirin
Start
.#dytmelikeeygi ..
#bakirkoy #yesilkoy #istanbul
.
.Kişiye Özgü Sağlıklı Beslenme Programları
.
.Kişiye Özgü Tıbbi Beslenme Tedavisi
.
#Zayıflama Programları
#Kilo AlmaProgramları
#HamilelikteBeslenme
#EmzirmeDönemindeBeslenme
#MenopozdaBeslenme
#OsteoporozdaBeslenme
#Beslenmegitimseminerleri
#Kronik hastaligi olan kişilerde zayıflama tedavisi
#Polikistik Over Sendromunda #Beslenme Gestasyonel #Diyabette Beslenme
# Kalp Hastaliklarinda #Beslenme HipertansiyondaBeslenme
#Diyabette Beslenme Böbrek Hastaliklarinda Beslenme
#Karaciger Hastaliklarinda Beslenme
#Çölyakta Beslenme
#Yemek bozukluklari:Anoreksia nevroza Blumia nevroza
#Gece yeme sendromu
#Kanserde Beslenme
#Hipotroidizmde Beslenme
#Anemide Beslenme
# Hafiza ZayifligindaBeslenme
#Vitamin Mineral Eksikliklerinde Beslenme
#Sporcularda Beslenme, sporcu kilo yönetimi,diyabetik sporcularda tibbi beslenme tedavisi
#Adölesan Beslenmesi egitimleri Çocukluk Çagi Beslenmesi- eğitimleri #beylikdüzü #bahcelievler #florya
Merhabalar✋ Bir takipçime verdiğim söz üzerine bu postu hazırladım.
Umarım onun ve menopoz dönemindeki bayanlara faydası olur
Yaşamın her döneminde olduğu gibi menopoz dönemindede beslenmeye dikkat etmek gerekir.
Fakat menopoz döneminden sonra metabolizma daha yavaşladığı için kilo alma gibi durumlar sık olarak gözlenir .
Şimdi sizler için bazı önerilerim var
1)Öncelikle bu dönemde yavaşlayan metabolizma ve stres ile baş etmek için egzersizi arttırmanızı öneririm ✔️
2)Bu dönemden sonra osteoporoz gibi sağlık problemlerini en aza indirmek için beslenmenizde kefir,yoğurt,süt,badem,fındık,yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum oranı Yüksel gıdalar ekleyin✔️
3)Kaliteli protein kaynakları tercih edin✔️
4)Tuz tüketimini azaltın✔️
5)Magnezyum ve bor içeriği yüksek olan elma,armut,hurma,kuru üzüm tercih edin✔️
6)Aşırı kafeinden uzak durun ve sıvı tüketiminizi arttırın.Bol bol su içmeye özen gösterin✔️ Bu dönemde veya bu dönem sonrası bazı bitki çayları sizlerin rahatlamasını sağlayacaktır Ben Adaçayı ve Hayıt bitkisini bu dönemdeki belirtileri hafifletmekte,ateş basması ve terleme gibi semptomları azaltmakta öneriyorum ✔️ Sevgiler...
.
.
#menopoz #menopozdabeslenme #menopozdakilovermek #menopozdabitkiseltedavi #diyet #diyetisyen #zayıflama #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #health #dengelibeslenme #sağlıkiçinbeslen #onlinediyet #gaziantepdiyet #gaziantepdiyetisyen #beautyfit #dytcigdemeroglu
.
Menopozdaki kadınlarda yumurtlama ve yumurtalıklardan hormon üretimini durur.
Yumurtalık tarafından üretilen hormonlar, özellikle östrojen, kadınlarda kemik yoğunluğunun korunmasında önemlidir.
Özellikle menopozun ilk yıllarında östrojen eksikliğine bağlı hızlı bir kemik erimesi olur.
Sonraki yıllarda hızı azalmakla beraber bu kemik erimesi devam eder.
Bu duruma postmenopozal osteoporoz denir.
Östrojen eksikliğine bağlı kemik erimesinden özellikle omurga ve kalça kemikleri daha fazla etkilenir.
Uzun dönemde omurga eğriliği, boy kısalması, kalça kırığı vb sorunlara neden olabilen osteoporoz tedavi edilen bir hastalıktır.
drnerminkosus.com
#ankarakadındoğum #ankarajinekolog #drnerminkosus #osteoporoz #kemikerimesi #kemikerimesitedavisi #menopoz #menopozdönemi #menopozdabeslenme #postmenopozalosteoporoz